top of page
Prosjektrapportens oppbygging
Alt som står nedenfor er litt foreldet. Til deg som har begynt å skrive rapporten etter dette mønsteret, fortsett med det - til alle dere som skal begynne å skrive en rapport: Se under fanen prosjektrapportmal.

FORSIDEN SKAL INNEHOLDE:

Gruppedeltakernes navn, klassetilhørighet, dato/årstall, Fagskolen Innlandets logo

Tittel på prosjektrapporten og undertittel hvis du har det.

Du står fritt til å illustrere. Det er viktig at du finner et bilde som er relevant for temaet i oppgaven din.

Vær også obs på copyrightlover (du kan ikke bare hente et bilde fra nettet) og at bildet har høy nok oppløsning.

Det finnes mange gode websider med gratis bilder. Enda bedre: Ta et eget bilde av ditt eget prosjekt. Hvis dere har samarbeidet med et firma, har disse ofte et bildearkiv.

FORSIDEN
Forsiden

TITTELARKET:

Dette er en fast mal som du finner i fagstoffet til kommunikasjonslærerne.

Ja, noen deler skal skrives to ganger, for eksempel problemstillingen. Dette er fordi det skal være lett å få et overblikk over prosjektrapporten ved å kaste et blikk på tittelarket.

Signaturer fra lærere / veiledere er kun nødvendig ved sluttprosjekter. Spør likevel læreren som har gitt oppgaven om han/hun ønsker å signere. Hvis rapporten skal publiseres er dette viktig.

TITTELARKET
Tittelarket

FORORD:

Her presenteres gruppas deltakere og hvilke faglige forutsetninger dere har (bakgrunn). Dere kan også si litt om omfanget på rapporten, hvor lenge dere har jobbet med den, rammer for oppgaven og arbeidsmetodikk dere har brukt. Har dere for eksempel møttes fysisk eller har gruppen samarbeidet via nettløsninger?

I forordet kan dere også takke samarbeidspartnere, bedrifter dere har innhentet informasjon fra, personer som har bidratt til at oppgaven kom i havn. Takk til tålmodige samboere for utvist forståelse... for eksempel :)

FORORD
Forord
Sammendrag

SAMMENDRAG:

Sammendraget er en kort oppsummering av innholdet i rapporten. Du trenger ikke å presentere løsningene / konklusjonene i detalj, men gi heller et overblikk.

Tenk deg at leseren skal kunne lese sammendraget og så bestemme seg om det er "matnyttig" å gå videre med lesingen eller ikke.

Eksempelvis: I denne rapporten har vi sett nærmere på mobbing i grunnskolen. Våre funn viser at tross innsats fra skoleledelse både lokalt og nasjonalt de siste ti år, er antall mobbere omtrent uendret. Dette viser at tiden er moden for endringer. Vi har i denne rapporten sett nærmere på tiltak som basert på forskning kan bidra til mindre mobbing i videregående skole. Vi har innhentet data ved å intervjue elever i vgs og sammenstilt resultatene med tidligere statistikk på området. Vi belyser tiltak som er utprøvd og tiltak som i liten grad er utprøvd, men som vi mener kan være fungere. 

Sammendraget skrives alltid i fortid.

I større oppgaver er det ofte et krav om at det skal være på engerlsk.

Sammendraget er gjerne det siste du skriver.

Det er ikke alltid det er krav om et sammendrag, sjekk oppgavetekst om dette skal med eller ikke.

SAMMENDRAG

INNHOLDSFORTEGNELSEN:

Innholdsfortegnelsen skal gi en rask oversikt over oppgavens oppbygging. Den skal være i to nivåer og titler skal nummeres slik:

1 Månefaser

1.1. Månefasen ny

1.2. Månefasen ne

Forord, tittelside, sammendrag og litteraturlista og alt som kommer deretter, skal ikke nummereres. Dvs det er kun hoveddelen av rapporten som skal ha nummer.

Det er viktig å gjøre titlene gjennom rapporten så informative som mulig, men likevel så korte som mulig.

Ved Fagskolen Innlandet opererer vi med to nivåer. Andre skoler kan ha flere/færre.

INNHOLDSFORTEGNELSEN
Innholdsfortegnelsen

INNLEDNING:

I innledningen presenteres det valgte temaet og problemstillingen så tidlig som mulig.

Noen tips til innledning:

  • Si litt om hensikten og målet for prosjektet

  • Forklar tema og hvorfor dere har valgt å skrive om nettopp dette

  • Redegjør for begreper som er spesielle for din rapport

INNLEDNING

Innledningen kan bestå av følgende tiler:

  • Det overordnede temaet
    Bakgrunn for valg av tema
    Hvorfor er det viktig å belyse nettopp deres tema?

  • Problemstilling

  • Utdyping av problemstilling
    f.eks forklaring av ord og uttrykk. Hvordan definerer dere "på best mulig måte" hvis dere har brukt det i problemstillingen?

  • Begrepsavklaring (hvis nødvendig)

  • Oppgavens oppbygging

Innledning

HOVEDDEL:

Hoveddelen kan du dele i følgende kapitler:

  • Teori
    Her presenterer du f.eks lover, regler som kan være relevant for din problemstilling. Fagbøkene dine bør være en god kilde.
    Er det andre som har skrevet om det samme du skriver om? F.eks NOU (offentlig utredninger), Stortingsmeldinger, eller annen forskning/rapporter o.l. kan disse omtales under "teori".
    Hvis du f.eks skriver om droner, vil regelverket for dronebruk være nyttig å presentere her.
    Skriver du om LEAN, kan du ha teori om LEAN her.
    VIKTIG: Du skal IKKE kopiere inn teori fra bøker, nettsteder osv. Du skal derimot vise at du forstår, har et overordnet blikk på teorien.

  • Metode
    Har du foretatt en spørreundersøkelse, så er spørreundersøkelse din metode. Se kritisk på valg av metode. Ville du fått andre svare, hvis du hadde gjort det på en annen måte? Du kan også si litt om hvilke enheter som er studert/intervjuet osv. Er det et representativt utvalg, eller ville du fått andre svar hvis du gjorde undersøkelsen en gang til?
    Etikk kan være et viktig begrep å si litt om.

  • Presentasjon av funn / data
    Presenter og samstill det du har kommet fram til. Du trenger ikke å gjengi alle spørsmålene fra f.eks en spørreundersøkelse, men du skal gjøre det "lettvint" for en leser å sette seg inn i hva du har kommet fram til. Bruk gjerne grafer/tabeller for å sammenligne.

  • Drøfting
    Her skal du knytte teori og funn sammen og forsøke å sette det i et perspektiv. Her ser du på funnene dine og belyser disse i forhold til teori, regelverk, din fagkunnskap, forskning osv osv. Hva som måtte være relevant for din oppgave. I drøftingsdelen er det viktig at du forankrer i kilder (det skal du selvfølgelig også gjøre i resten av rapporten). Du må gjerne være kritisk til funn, men kritikken skal også forankres eller belyses.

  • Deretter kommer oppsummering og konklusjon, se neste punkt.

Hoveddelen:

  • Organiseres i kapitler (1) og avsnitt (1.1.). Hvert kapittel skal innledes med en kort tekst som sier litt om hva som kommer videre.

  • Obs: Omtal ett og ett punkt i sitt eget avsnitt. Ikke fall for fristelsen å gape over "alt" innenfor ett avsnitt.

  • Alt som skrives i hoveddelen SKAL være relatert til problemstillingen. Hvis dere kommer over teori som er viktig, men ikke faller inn under problemstillingen, er det kanskje bedre å endre problemstillingen.

  • Hvert kapittel skal bygges opp systematisk og likt gjennom rapporten.

HOVEDDEL
Hoveddel

OPPSUMMERING OG KONKLUSJON:

Her oppsummerer du hovedpunktene i rapporten. Hva har du kommet fram til?

Deretter kommer konklusjonen: Her skal du du gjenta problemstillingen ordrett og svare på den.

Presenter resultatene du/dere har kommet fram til. Hvis dere har flere delkonklusjoner gjennom oppgaven skal dere her oppsummere disse, men også gi et større bilde - et helhetlig perspektiv på oppgaven.

Innta et framoverperspektiv: Hva kan kunnskapen fra oppgaven brukes til? Hvordan ta med seg dette videre, i arbeid, i skole, sett fra et samfunnsperspektiv. Har det dukket opp nye problemstillinger undervegs? Hvordan skal det jobbes videre med disse?

OPPSUMMERING
OG KONKLUSJON
Oppsummring og konklusjon
Litteraturliste/referanser

REFERANSER:

Bruk funksjonene for kilder (som ligger i Word og heter referanser). Hvis du gjør dette, blir litteraturlista automatisk korrekt.

Det er svært viktig at kilder og litteraturlister er korrekte da dette er et formelt krav i forhold til prosjektrapportskriving.

VIKTIG: kilder og referanser er studentens måte å vise at han har satt seg inn i fagstoffet, regelverket, teorien osv. Dere må IKKE hevde at "sånn er det", uten å forankre det i en kilde.

For kildebruk se: kildekompasset eller HIOA/OsloMet. Her kan du også laste ned en pdf-fil (øverst til høyre) som viser nøyaktig bruk av kilder.

REFERANSER

VEDLEGG:

Det er ingen fasit for hva som skal være vedlegg eller stå i selve rapporten. Her skal du bruke skjønn. Et eksempel kan være ved presentasjon av et regnskap, så presenterer du kanskje de viktigste tallene i rapporten, men legger resten av regnskapet ved som et vedlegg.

Vedlegg nummereres slik:

Vedlegg 1 Tilbudsbrev

Vedlegg 2 Regnskap osv.

Legg merke til at vedlegg ikke nummereres i forkant.
 

VEDLEGG
Vedlegg
bottom of page